Taze Çiçeklerle donatılmış çiçek buketlerini hangimiz sevmeyiz ki? Bu noktada biz çiçek severlerin en büyük hayal kırıklığı taze çiçek buketlerinin ömrünün kısa olmasıdır. Taze kesme çiçeklerin, doğru saklama koşullarında çok daha uzun süre yaşayabildiğini biliyor muydunuz? Sizler için hazırladığımız aşağıdaki birkaç ipucu taze kesme çiçeğinizin çok daha uzun süre yaşamasına ve harika kokularıyla sizleri büyülemesine yardımcı olacaktır.

Çiçeğinizi susuz bırakmayın ve vazonuzun suyunu 2-3 günde bir yenileyiniz...

Taze kesme çiçekler suyu çok sever. Taze çiçek buketlerinin daha uzun sre yaşamasını sağlamak için vazonuzu tamamen suyla doldurunuz. Vazonuzun suyunu sıklıkla değiştirmeyi unutmayın.

Taze çiçeklerinizi çok sıcak ortamlardan uzak tutunuz ve güneş ışığına maruz bırakmayınız

Taze çiçekler saksı bitkilerinin tam tersine güneşli ve sıcak ortamları sevmezler. Güneş ışığı ve fazla sıcaklık onları büyütmek yerine çabuk ölümlerine neden olacaktır. Saksı bitkilerinin tam tersi yaşam alanlarını seven taze kesme çiçekler kısman karanlık ve serin yerleri severler. Serin bir ortamda muhafaza edeceğiniz taze kesme çiçeğinizin yaşam süresi daha uzun olacaktır.

Taze çiçeklerinizi vazoya koymadan önce ve her su değişiminde taze çiçeklerinizin saplarından yaklaşık 1 santimlik kısmı keskin bir cisim yardımıyla traşlayınız

Taze kesme çiçeklerinin eğer susuz bir ortamda kaldıysa çiçek saplarında kurumalar ve çürümeler gerçekleşebilir. Bu durumda çiçeklerinin suyla buluştuğu zaman ihtiyacı olduğu besinleri sudan alamayabilir. Taze çiçeklerinizi suyla buluşturmadan önce saplarının ucundan kesmeniz ömrünü uzatacaktır. Bu şekilde taze çiçeklerinin suyu daha verimli kullanabilecektir. Birkaç gün sonra vazonuzdaki suyu değiştirdiğinizde yeniden taze çiçeklerinizin saplarının ucundan yaklaşık 1 cm kadar keserek taze çiçeklerinizin ölü hücrelerini uzaklaştırmış olursunuz ve bu şekilde taze çiçeklerinizin sapları suyu daha fazla emerek o güzel konularını size daha fazla sunacaktır.

Vazo kullanımı ile ilgili bilmeniz gerekenler

Çürüyen çiçek sapları zamanla bakteri üretebilir. Eğer vazonuzda bulunan taze çiçeklerinizin artık değişim zamanı geldi ise vazonuzu temizlemenizi öneririz. Çiçek sapları çürüme kaynaklı bakteri üretebilir. Bu durumda vazo temizliği gerçekleştirilmeden yeni taze çiçeklerin eski vazonuza konulması ile vazo içerisinde bulunan bakteriler yeni taze çiçeklerinizin ölümünü hızlandıracaktır. Bu yüzden vazo içi temizliğinin sağlanması taze çiçeklerinizin daha güzel kokular saçması ve yaşam sürelerinin uzaması için önemlidir.

Taze çiçeklerinizin saplarının periyodik olarak kesilmesi

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere belirli periyotlarda taze çiçeklerinin ölmüş saplarını yaklaşık 1 santim keserek yaşam sürelerini uzatabiliriz. Kesme işlemini lütfen keskin bir kesici ile yapınız. Bu noktada elle koparılan saplarda verim kaybı gözlemleyebilirsiniz. Keskin ve herhangi bir bakteri barındırmayan kesicileri tercih etmeniz taze çiçeğinizin ömrünü uzatacaktır.